NVLG - Grootkeukenapparatuur
NVLG-logo

Grootkeukenapparatuur die in aanmerking komt voor Energie-investeringsaftrek

Fiscaal voordeel

energiebesparende grootkeukenapparatuur

Mede dankzij een intensieve lobby van de Nederlandse vereniging van leveranciers van grootkeukenapparatuur (NVLG) komt diverse grootkeukenapparatuur, voor 2015 in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit betekent in feite dat de belastingdienst meebetaalt aan de aanschaf van de door u beoogde grootkeukenapparatuur in uw bedrijf. Maar dat is niet uw enige winst. Omdat deze minder energie verbruikt, krijgt u ook nog eens een lagere energienota. Kortom, dubbel voordeel!

De EIA is een fiscale regeling waarmee de overheid ondernemers ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Wanneer u als ondernemer gebruik maakt van de EIA kunt u 41,5% van de investeringskosten van in dit geval de grootkeukenapparatuur aftrekken van de fiscale winst, bovenop de uw gebruikelijke afschrijving. Ook betaalt u minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Tel uit uw winst!

Welke producten komen in aanmerking in relatie met Grootkeuken-apparatuur?

OmschrijvingCodeEIA lijst
Afvalwarmtewisselaar220810Pagina 43
Energiezuinig afzuigsysteem210905Pagina 27
Energiezuinige (vaat)spoel- of (vaat)wasmachine220809Pagina 43
Energiezuinige handendroger220717Pagina 43
Energiezuinige koel- en/of vriesinstallatie220212Pagina 36
Energiezuinige professionele koel- of vrieskast220215Pagina 37
Gasgestookt HR-frituurtoestel220101Pagina 34
Gasgestookte (stoom) convectieoven220102Pagina 34
Koude- of warmteterugwinningssysteem uit ventilatielucht bij grootkeukens210805Pagina 22
Laagdebiet afzuigkap in grootkeukens210304Pagina 21

De energielijst op internet

Op de website www.rvo.nl/eia van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vindt u de energielijst 2015. In deze lijst staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA. Ook vindt u er informatie over de werking van de regeling en kunt u zich via de website aanmelden voor de EIA-nieuwsbrief. Daarnaast bevat de website een digitaal aanmeldingsformulier. Alleen met dit formulier kunt u uw EIA-aanvraag indienen!

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor EIA.

Uiteraard gelden er algemene voorwaarden voor het in aanmerking komen van de energie-investeringsaftrek. De belangrijkste vermelden wij hierbij:

  • U bent ondernemer en inkomsten- of vennootschapsbelastingplichtig.
  • Non-profit organisaties en particulieren hebben geen recht op EIA. Wel is het mogelijk om indirect gebruik te maken van de EIA via een leaseconstructie, waarbij de eigenaar (lessor) van het apparaat (die moet dan wel ondernemer zijn) EIA kan aanvragen.
  • Aanvraag moet binnen 3 maanden na de opdracht zijn gemeld.
  • Investering moet aan de specifieke eisen van de actuele energielijst voldoen.
  • Het totale bedrag aan energie-investeringen moet tenminste €2500,- per kalenderjaar zijn.
  • Het bedrijf maakt winst of heeft in de laatste 3 jaar winst gemaakt.
  • U heeft eHerkenning nodig om een melding te doen in het eLoket van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor eenmanszaken, maatschappen of vennootschappen onder firma volstaat Digid. In het eLoket van Rijksdienst voor ondernemend Nederland wordt uitgelegd hoe u dit kunt doen. U kunt een eHerkenningsmiddel aanvragen via www.rvo.nl/eLoket of direct via www.eHerkenning.nl Voor een EIA melding heeft u betrouwbaarheidsniveau 1 nodig. Het kan een paar dagen duren voor u uw inloggegevens binnenkrijgt, houd daar rekening mee, zodat u niet te laat bent met melden.
  • Wanneer een investering niet onder een van de specifieke bedrijfsmiddelen is omschreven, kunt u deze investering melden onder een van de generiek omschreven bedrijfsmiddelen. Deze zijn te vinden aan het begin van categorie A t/m D, onder de codes 310000, 410000, 320000, 420000, 340000, 440000 en 450000. In dit geval dient de energiebesparing te worden aangetoond.

De NVLG

De Nederlandse vereniging van leveranciers van Grootkeukenapparatuur (NVLG) is één van de 130 brancheorganisaties van FME-CWM, de overkoepelende brancheorganisatie voor de technologische industrie waarbij ruim 2.750 technologische bedrijven in Nederland aangesloten zijn. De NVLG vertegenwoordigt fabrieken, importeurs, projectbedrijven en service-bedrijven op het gebied van grootkeukenapparatuur die actief zijn op de Nederlandse markt. In de brancheorganisatie voor grootkeukenapparatuur zijn ca. 40 bedrijven verenigd. De NVLG heeft zich ontwikkeld tot dé gesprekspartner van de overheid en stakeholders in de markt als het gaat om grootkeukenapparatuur. Zo wordt de NVLG nauw betrokken bij nieuwe wet- en regelgeving. Voor meer informatie over de NVLG kijkt u op www.nvlg.nl, of u belt met 088-400 84 30.

Boerhaavelaan 40
2713 HX Zoetermeer
Postbus 190
2700 AD Zoetermeer

T (088) 400 84 30
F (079) 353 13 65
E nvlg@fme.nl
www.nvlg.nl

NVLG-logo