Opleiding Grootkeukentechniek: werken en leren

Start als leerbedrijf!

Biedt beginnende grootkeukeninstallateurs een toekomst door ze op te leiden en te begeleiden binnen de organisatie. Door hen passende werkzaamheden aan te bieden kunnen zij zich ontwikkelen tot erkende grootkeukenmonteurs. Om een leerbedrijf te worden moet je aan enkele criteria voldoen:

  • Biedt de leerling werkzaamheden die passen binnen de dagelijkse bedrijfsvoering.
  • Stel een praktijkopleider aan die de leerling kan én mag begeleiden.
  • Onderhoud contact met school over het studieverloop.
  • Stel een praktijkleerplan samen.
  • Wees bereid om tijd en middelen vrij te maken voor de ondersteuning van de leerling.

Voor wie geschikt?

Jongeren die starten met een technische opleiding op het mbo hebben de mogelijk om twee keuzeonderdelen te kiezen.

Daarbij is er voor zij-instromers een cursus ontwikkeld om binnen vier dagen de kneepjes van het grootkeukentechniek bij te brengen.

Hoe werkt het mbo?

In Nederland kent het mbo onderwijs vier verschillende niveaus. De keuzeonderdelen voor grootkeukentechniek worden aangeboden op twee niveau’s:

De basisberoepsopleiding leidt op om zelfstandig praktisch werk te verrichten binnen bepaalde kaders of technieken. Denk aan beroepen als monteur. De opleiding heeft een duur van 1 tot 2 jaar. Vooropleiding die nodig is om op niveau 2 te kunnen starten: de gemengde, theoretische, kaderberoepsgerichte of basisberoepsgerichte leerwegen aan het vmbo, of de entreeopleiding (BOL of BBL). Het gaat om beroepen als monteur.

De vakopleiding is een praktische opleiding die je volgt om een vak of beroep te leren. Studenten leren hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren. De opleiding duurt 2 tot 3 jaar. Het gaat om beroepen zoals eerste monteur. Vooropleiding die nodig is om op niveau 3 te kunnen starten is de gemengde, theoretische en kadergerichte leerweg aan het vmbo, havo, of mbo niveau 2 (BOL of BBL).

Inhoud van de keuzedelen

ROC Midden Nederland is inmiddels gestart om twee keuzedelen: Installatie en Service & Onderhoud aan te bieden bij bestaande technische mbo-opleidingen. Informeer bij een ROC locatie bij jou in de buurt of raadpleeg ROC Midden Nederland voor meer informatie over de les locaties en mogelijke opleidingen. Meer inhoudelijke informatie vind je hier:

  • Installeren van grootkeukeninstallaties geschikt voor niveau 2 en 3
  • Service en Onderhoud aan grootkeukeninstallaties geschikt voor niveau 2 en 3

Omvang van een keuzedeel is 240 studiebelastinguren voor een 2-jarige opleiding, verdeeld in:

  • Theorie op school (24 – 40 uur)
  • Beroepspraktijkvorming bij een erkend bedrijf (ca. 160 uur)
  • Zelfstudie (ca. 40 uur)
  • Kennis: leerdoelen gericht op de kennisaspecten van het installeren en onderhouden van grootkeukens
  • Vaardigheden: leerdoelen gericht op de vaardigheidsaspecten van het installeren en onderhouden grootkeukens

De beroepshouding van een monteur werkzaam in de grootkeukenbranche komt zowel naar voren in de kennis- als de vaardigheidsleerdoelen.

  • Industriële voedselbereiding, waaronder opslag, bewaren, bereiden, conserveren, portioneren, verpakken, vervoeren, verdelen, regenereren en presenteren.
  • De opbouw, functie en werking van vaatwasser apparatuur in grootkeukens.
  • De opbouw, functie en werking van koude- en klimaat grootkeukenapparatuur.
  • Basiskennis van de opbouw, functie en werking van werktuigkundige en elektrotechnische grootkeukenapparatuur.
  • Regels en veiligheidsvoorschriften die gelden in grootkeukens waaronder HCAPP.
  • Basiskennis van relevante pneumatische en/of hydraulische liftsystemen in grootkeukeninstallaties
  • Basiskennis van elektriciteitsleer
  • Basiskennis van de gangbare materialen, middelen en gereedschappen die worden gebruikt bij het plaatsen en monteren van apparatuur in grootkeukens
  • Basiskennis van montagetechnieken voor apparatuur in grootkeukens
  • Kennis van de gangbare materialen en middelen die worden gebruikt bij het onderhouden van apparatuur in grootkeukens.
  • Kennis van montagetechnieken van apparatuur in grootkeukens.
  • Kennis van meet en test apparatuur en methoden voor grootkeukenapparatuur.

De student kan:

  • Arbo-, milieu-, kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften toepassen.
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen voor het werken in grootkeukens toepassen.
  • Werken binnen en volgens de HACCP voorschriften.
  • Elektrische apparatuur keuren op basis van NEN 3140.
  • Relevante kennis van VCA Basis toepassen met de aspecten op hoogte en in kruipruimten werken.
  • De voor hem geldende bedrijfsregels en instructies toepassen.
  • De regels en veiligheidsvoorschriften toepassen die bij de klant/opdrachtgever voor hem gelden.

De student kan: 

  • Omgaan met de druk en wisselende werkomstandigheden in de grootkeukens.
  • Samenwerken en communiceren met collega’s uit andere vakgebieden.
  • De klant advies geven over het gebruik van de apparatuur in grootkeukens
  • Rekening houden met de gevolgen van zijn werkzaamheden voor het bedrijfsproces van de klant.
  • Duidelijk communiceren met de klant met als doel het bedrijfsproces zo min mogelijk te verstoren.

De student kan:

  • Nederlandse instructies en technische handleidingen lezen en begrijpen.
  • Elektrotechnische en werktuigkundige aansluitschema’s lezen ten behoeven van het plaatsen en monteren van grootkeukenapparatuur.
  • Onderdelen van thermische apparatuur, ventilatiesystemen, koel en vriesapparatuur, verwarmingsapparatuur, uitgiftesystemen en vaatwasser apparatuur.
  • Plaatsen, monteren en (assisteren bij het) in bedrijf stellen.
  • Technieken en gereedschappen voor het installeren, testen en in bedrijf stellen van apparatuur in grootkeukens toepassen.

De student kan:

  • De juiste test en meet apparatuur en methode hanteren en gebruiken voor het lokaliseren van een storing of probleem binnen grootkeuken apparatuur.
  • Onderdelen van grootkeuken apparatuur demonteren en vervangen.
  • Grootkeukenapparatuur beproeven en gebruiksklaar maken.
  • Kennis, inzicht en ervaring van grootkeukens gebruiken bij het lokaliseren van storingen en problemen binnen grootkeukenapparatuur.
  • Analytisch en logisch redeneren bij het oplossen van standaard en niet standaard problemen.
  • De kwaliteit van de grootkeukenapparatuur waarborgen door vakkundig en georganiseerd te werken.

Laat zij-instromers hun kennis bijspijkeren!

Monteurs die werkzaam zijn in de grootkeukenbranche en elektrotechniek als achtergrond hebben komen in aanmerking voor de vierdaagse cursus Grootkeukentechniek. Deze cursus laat de grote diversiteit aan apparatuur en installaties van de professionele keuken zien. De cursus bestaat uit twee onderdelen namelijk: Installeren en Service en Onderhoud.