Keuzeonderdelen voor het mbo

Voor het mbo zijn er twee keuzedelen beschikbaar die jou als leerling alles bijbrengt over de grootkeukentechniek. De keuzeonderdelen bestaan uit: Installeren en Service en Onderhoud. Deze keuzedelen laten jou kwalificeren als expert in de grootkeukentechniek. Bestaande opleidingen zoals: installatie-elektrotechniek en werktuigbouwkunde is het al mogelijk deze onderdelen te volgen. Wil je hier meer over weten? De grootkeukenspecialisten aangesloten bij de NVLG helpen je graag, ook voor het vinden van een geschikte stageplek.

Snelle informatie

Niveau
MBO-niveau 2 en 3
Duur
2 jaar
Locatie
Vind een ROC locatie bij jou in de buurt

Toelatingseisen

Geschikt voor niveau 2 en 3 studenten met een technische opleiding zoals: Installatie-elektrotechniek en Werktuigbouwkunde.

Kennis over processen, apparatuur en veiligheid

  • Industriële voedselbereiding, waaronder opslag, bewaren, bereiden, conserveren, portioneren, verpakken, vervoeren, verdelen, regenereren en presenteren.
  • De opbouw, functie en werking van vaatwasser apparatuur in grootkeukens.
  • De opbouw, functie en werking van koude- en klimaat grootkeukenapparatuur.
  • Basiskennis van de opbouw, functie en werking van werktuigkundige en elektrotechnische grootkeukenapparatuur.
  • Regels en veiligheidsvoorschriften die gelden in grootkeukens waaronder HCAPP.

240 studiebelastinguren voor een 2 jarige opleiding:

  • Theorie op school (24 – 40 uur).
  • Beroepspraktijkvorming bij een erkend bedrijf (ca. 160 uur).
  • Zelfstudie (ca. 40 uur).

Na het volgen van de keuzedelen kan jij:

  • Omgaan met de druk en wisselende werkomstandigheden in de grootkeukens.
  • Samenwerken en communiceren met collega’s uit andere vakgebieden.
  • De klant advies geven over het gebruik van de apparatuur in grootkeukens.
  • Rekening houden met de gevolgen van zijn werkzaamheden voor het bedrijfsproces van de klant.
  • Duidelijk communiceren met de klant met als doel het bedrijfsproces zo min mogelijk te verstoren.
  • Nederlandse instructies en technische handleidingen lezen en begrijpen.
  • Elektrotechnische en werktuigkundige aansluitschema’s lezen ten behoeven van het plaatsen en monteren van grootkeukenapparatuur.
  • Onderdelen van thermische apparatuur, ventilatiesystemen, koel en vriesapparatuur, verwarmingsapparatuur, uitgiftesystemen en vaatwasser apparatuur.
  • Plaatsen, monteren en (assisteren bij het) in bedrijf stellen.
  • Technieken en gereedschappen voor het installeren, testen en in bedrijf stellen van apparatuur in grootkeukens toepassen.
  • De juiste test en meet apparatuur en methode hanteren en gebruiken voor het lokaliseren van een storing of probleem binnen grootkeuken apparatuur.
  • Onderdelen van grootkeuken apparatuur demonteren en vervangen.
  • Grootkeukenapparatuur beproeven en gebruiksklaar maken.
  • Kennis, inzicht en ervaring van grootkeukens gebruiken bij het lokaliseren van storingen en problemen binnen grootkeukenapparatuur.
  • Analytisch en logisch redeneren bij het oplossen van standaard en niet standaard problemen.
  • De kwaliteit van de grootkeukenapparatuur waarborgen door vakkundig en georganiseerd te werken.
  • Arbo-, milieu-, kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften toepassen.
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen voor het werken in grootkeukens toepassen.
  • Werken binnen en volgens de HACCP voorschriften.
  • Elektrische apparatuur keuren op basis van NEN 3140.
  • Relevante kennis van VCA Basis toepassen met de aspecten op hoogte en in kruipruimten werken.
  • De voor hem geldende bedrijfsregels en instructies toepassen.
  • De regels en veiligheidsvoorschriften toepassen die bij de klant/opdrachtgever voor hem gelden.

Informeer bij een ROC bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden!